1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столичната община стартира информационна кампания „Чистият въздух зависи от всеки един от нас“

Столичната община стартира информационна кампания „Чистият въздух зависи от всеки един от нас“

Статистиката показва, че едва 11% от столичани ходят пеш на работа

Столичната община стартира информационна кампания, напомняйки, че: "Чистият въздух зависи от всеки един от нас", и призовава всички, които шофират активно, да използват летния сезон, за да слязат от колите си и да изпробват алтернативите на придвижване в града. София е европейската столица с най-много коли на глава от населението, като едва 11% от столичани ходят пеш на работа. За сметка на това, един автобус на градския транспорт означава 40 коли по-малко по улиците.

„Много голяма част от активните шофьори не са се возили от години с градски транспорт и допускаме, че впечатленията са им доста различни от това, което е реалността в момента. Голяма част от градския транспорт е обновен в последните години и той, заедно с метрото, е една от най-големите инвестиции за по-чист въздух и по-зелен град" – каза зам.-кметът по околна среда на София Йоана Христова.

Вече 60% от градския транспорт на столицата е с нулеви вредни емисии, а 40% от автобусите са нискоемисионни. С доставката на още 60 нови автобуса на природен газ и на 20 електробуса 70% от автотранспорта ще е обновен.

Метрото е най-бързият, удобен и екологичен градски транспорт. Всеки ден с него пътуват над 350 000 души, а с пускането на третата линия с него ще се придвижват 500 000 души дневно. Всяка година то спестява 75 000 тона вредни емисии, а с пускането на третия лъч – 90 000 т.

Веломрежата в София е с дължина 55 км. Средната скорост на велосипедистите в града е 15 км/ч., но само 24% от тях го ползват до работа или училище. Пеша до работа пък ходят едва 11% от софиянци.

Съмишленик и лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов. "Градът ни е препълнен с коли, задръстванията са огромни, а въздухът, който дишаме, е много мръсен! И всичко това зависи само от нас. Аз обичам да карам колело и така се придвижвам много по-бързо и приятно по улиците на София. Включих се в кампанията, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас!", категоричен е той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.