1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столичният общински съвет отпуска пари за строителство на приют за 2000 бездомни кучета

Столичният общински съвет отпуска пари за строителство на приют за 2000 бездомни кучета

Проектът ще бъде реализиран на два етапа

Столичният общински съвет прие да отпусне пари за строителство на приют за 2000 бездомни кучета, който ще струва 2.6 млн. лв. Решението беше прието вчера, 28 юни, със 42 гласа "за" и 4 "против", а средствата бяха отпуснати от Специализирания общински приватизационен фонд.

Проектът ще бъде реализиран на два етапа, като първоначално трябваше да струва около 3 млн. лв. Намалението на цената дошло от премахването на ландшафни изисквания в проекта за дърветата и останалата растителност.

Теренът се намира в землището на "Кремиковци" и е 40 декара - по 20 декара на етап. Обектът ще бъде ограден, а вътре ще има навеси с 800 къщички, като някои от тях ще са за повече от едно животно, обясни пред журналисти зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Следващата сряда ще бъдат отворени подадените оферти за проектите по обществената поръчка. "Ще ни отнеме една седмица да ги разгледаме", каза още зам.-кметът.

Въпреки критиките от някои опозиционни общински съветници, проектът беше приет, като се очаква до края на годината да заработи. Отделно се подготвя проект за още един приют, пише "Дневник".

Кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на вчерашното заседание на общинския съвет съобщи, че на кастрираните бездомни кучета вече ще се поставят и червени ушни марки. На практика процедурата ще върви паралелно с поставянето на чипове. Същевременно ще бъде увеличен и броят кучета в приюта в Сеславци с 50 бездомни кучета.

Фандъкова съобщи още, че е получила уверението на министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов за започването на дейността на национален регистър за кучетата от 1 юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.