1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на мигриращите риби

Световен ден на мигриращите риби

Много видове мигриращи риби са силно застрашени

На 21 април отбелязваме Световния ден на мигриращите риби. Той е повод да си припомним за значението на мигриращите риби и колко жизнено необходимо за всички нас е да има здрави, свободно течащи реки.  

Много видове мигриращи риби са силно застрашени, а с тях и прехраната на милиони хора по света. Основните причини са прегради по реките като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения поток на реките и възпрепятстват миграцията на рибите. А те трябва да мигрират, за да се възпроизвеждат, да се хранят и да завършат жизнения си цикъл. Мигриращите риби имат важна роля в хранителната верига и са индикатор за здравето на речните системи. Наличието на бариера в реката може в много кратък срок да унищожи популацията на тези видове.

Освен върху водните обитатели, преградите по реките имат негативен ефект върху местните жители. С построяването на бараж се спира преноса на наноси надолу по течението на реката, което води до вдълбаване на речното корито и засилване на процесите на ерозия и всички останали негативни последици от това. Преградите възпрепятстват и хората, чиито прехрана и хобита са свързани с реката – рибари, каякари, рафтинг любители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.