1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трети ден продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище” на Витоша

Трети ден продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище” на Витоша

Огънят обхвана 100 декара горска площ на 1700-1800 метра надморска височина

Трети ден продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище” на Витоша. Огънят обхвана 100 декара горска площ на 1700-1800 метра надморска височина. Гори предимно суха и мъртва горска растителност. Продължават усилията на 350 пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства и доброволци за овладяване на пожара. Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, допълнително затрудняват работата на гасаческите групи.

Участва летателна техника от Военновъздушните сили. Двата хеликоптера се водоснабдяваха от езерото в Панчерево и вчера направиха близо 60 курса над труднодостъпната местност. Очаква се днес към тях да се присъедини и хеликоптер на „Хели еър”. По решение на Оперативния щаб в гасаческите дейности ще се включат курсанти от Академията на МВР, модул от БА и допълнителни сили и средства на вътрешното министерство от областите София и Перник. През нощта е осигурено дежурство от екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и служители от местното горско стопанство. Три автомобила с 9 души и две групи за наблюдение останаха през нощта в района на пожара в резервата „Бистришко бранище” на Витоша. Екипите са разположени в периферията на резервата.

Доброволците, които ще бъдат допуснати да помагат в погасяването на пожара в района на „Бистришко бранище” ще преминат инструктаж за безопасно поведение. Сборният им пункт бе тази сутрин пред кметството в село Бистрица. Изискванията към доброволците са да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентация. Те трябва да са облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. В себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.