1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трето издание на „Обяд с фермерски храни от Балкана“ в Министерството на земеделието и храните

Трето издание на „Обяд с фермерски храни от Балкана“ в Министерството на земеделието и храните

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ

На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 5 юли 2016 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: Краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, краве кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове, яйца. Традиционните храни са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по българско-швейцарски проект "За Балкана и хората". Разнообразието на фермерските продукти показва нагледно, че опазваната природа дава поминък за  местните хора и устойчиво развитие на района, а потребителите имат достъп до качествена храна.

Събитието ще бъде открито във вторник (5 юли) в 12:30 часа в двора на МЗХ.
Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и агенциите към него. Основното ястие е миш-маш, направен от 600 яйца, 20 килограма лук, 15 килограма сирене, 10 килограма извара, 20 килограма печена капия и 15 килограма домати, 30 връзки пресен лук, 30 връзки магданоз...

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ. Първото му издание бе през 2014 година, последвано от кулинарни демонстрации в Швейцарското посолство в София, Българското посолство в Берн и много други събития. Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват във фермерските пазари за Коледа и Великден на ул. „Оборище“, на празници и изложения като Събора на овцевъдите в Арбанаси, съборите Рожен и Ирин Пирин, международното земеделско изложения Агра в Пловдив, Празника на розата, Фестивала на сливата и др. Предстои фермерите да представят продуктите си на приема за националния празник на Швейцария на 1 август.

Наскоро проектът „За Балкана и хората“ бе отличен от Европейската комисия с наградата НАТУРА 2000 за 2016 година в категорията „Социално-икономически ползи“. Наградите се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Проектът демонстрира работещ модел за опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони, приложим и на национално ниво: преработка във фермата и директни продажби, както и плащания за екосистемни услуги, подкрепа за бизнеси, щадящи природата и др. Резултатите показват на практика, че опазването на природата е печелившо: за самата природа, но и за местните хора, и за бизнеса.

Проектът "За Балкана и хората" е пример за добро сътрудничество между български и швейцарски неправителствени организации и Министерството на земеделието и храните. Един от примерите за резултатите от съвместните усилия са промените в Наредба 26, която облекчи преките продажби, както и на други нормативни актове. И ако през 2012 година, когато проектът започна, имаше регистрирани само три обекта за преработка на мляко по Наредба 26, днес те вече са 38 и включват освен мляко и млечни продукти още месо и месни продукти. 

В рамките на проекта наскоро бе открита Национална генетична лаборатория в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция към МЗХ. Определянето на породите с нови методи ще позволи резултатите да бъдат признати от международната общност и да се правят референтни ДНК – анализи, ще могат да бъдат създадени генетични карти на националните породи и да се разкрият закономерности, необходими при разработване на развъдни стратегии и програми за съхранение на генетичните ресурси.
 „За Балкана и хората”

Българо-швейцарският проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", известен накратко като „За Балкана и хората“, започна през септември 2012 г. Дейностите се осъществяват в девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина, но и в национален мащаб и са финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Проектът се изпълнява от пет български партньора (Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски организации (Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE), както и Министерствотона земеделието и храните, представена от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
Вижте четири кратки филма, които показват резултатите от проекта: Подкрепа за фермери и пчелари“; „Природа и бизнес“; „Да отгледаш природозащитник“ и „Опазване на местните породи“.
Повече на http://forthenature.org/swissprogramme

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.