1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Три нови гнезда на царски орли открити в Югоизточна България

Три нови гнезда на царски орли открити в Югоизточна България

Снимка:

От 2007 г. не е имало нови двойки в Сакар планина, където е основното ядро на популацията на този вид

Три нови гнезда на царски орли бяха установени в Югоизточна България при теренни и мониторингови дейности на БДЗП. Една от новозаселилите се двойки е заела изкуствено гнездо, поставено от екип на БДЗП. Информацията за новата двойка е получена от „Зелени Балкани“, които първи регистрират новата двойка.

И двете птици са в преходно оперение - мъжката в трето, а женската в четвърто. Интересен факт е, че от 2007 г. не е имало нови двойки в Сакар планина, където е основното ядро на популацията на царския орел. Другите две новоустановени гнезда се намират в Дервентските възвишения и долината на р. Тунджа.

И тази година БДЗП организира охрана на най-застрашените гнезда на царски орли с помощта на местни доброволци. Това помага за намаляване на човешкото безпокойство по време на размножителния сезон, което е доказало ефекта си през годините и води до увеличение на броя на успешно излетелите от гнездата малки с около 30%. От април 2015 г. БДЗП стартира охраната на 4 застрашени гнезда на царски орли.

Дейностите по охрана и мониторинг на царския орел се извършват с подкрепата на Фондация Whitley и в рамките на проекта „Живот за царския орел“ (LIFE12 NAT/BG/000572), изпълняван от EVN България Електроразпределение в партньорство с БДЗП. Проектът се финансира от Програма LIFE+ на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.