1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени предупреждават за сериозни климатични промени

Учени предупреждават за сериозни климатични промени

През последните години зачестяват засушаванията и горещините

Суши, горещини, недостиг на вода и храни. Тази мрачна прогноза за близкото бъдеще прави Междуправителственият панел за климатични промени, който е в структурата на ООН. Като една от причините експертите изтъкват високата консумация на месо и млечни продукти. 

В своя доклад за глобалното затопляне учените настояват за спешна промяна при използването на селскостопанските площи. От документа става ясно, че средните температури вече са се покачили с градус и половина. 

Селското стопанство генерира въглероден диоксид и още два вида газове в големи количества - азотен оксид от добавянето на торове и отпадъци към почвата и метан. За метана основна заслуга имат преживните животни. Комитетът към ООН призова хората да намалят консумацията на месни и млечни продукти, като ги заменят с такива от растителен произход. Според данни на експертите селското стопанство използва 70% от сладката вода. А земеделските, горските и другите дейности допринасят за 23% от общите парникови газове. Селскостопанските животни са отговорни за 14% от тях. 

В проучването изследователите са сравнили периода между 1850 и 1900 година с този между 2006-та и 2015-та. На фона на обявената в Парижкото споразумение цел затоплянето да се ограничи до под 2 градуса, учените предупреждават, че при по-силно покачване на температурите ще се създаде заплаха за изхранването на половин милиард души, най-вече заради недостиг на вода и разширяването на пустинните региони.

В доклада се посочва също така, че заради климатичните промени през последните години зачестяват засушаванията и горещините. В бъдеще подобни екстремни метеорологични явления могат да се очакват в Централна Европа, Средиземноморието, южните части на региона на Амазонка, както и в Африка южно от екватора. Необходими са спешни мерки за гарантирането на прехраната на световното население при същевременно опазване на климата, настояват учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.