1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Австралия тръгна изцяло соларен влак

В Австралия тръгна изцяло соларен влак

Снимка:

Машината е ремонтиран “червен щъркел” от 40-те години на миналия век

Първият в света влак, който се захранва изцяло от слънчева енергия, вече се движи по релсите – в залива Байрън в Австралия. Влакът – ремонтиран “червен щъркел” от 40-те години на миналия век – направи първото си 3-километрово пътешествие между бизнес района на Байрън Бей и центъра на града, пише greentech.bg. Той превози 100 пътници на борда.

Въпреки че и други железопътни линии, най-вече в Индия, използват слънчева енергия, за да захранват част от влаковете си или техни бордови услуги като климатизацията например, се смята, че австралийският „червен щъркел“ е първият влак, който се захранва единствено от слънцето. Това става чрез фотоволтаични панели, монтирани върху влака. Те са специални – извити, за да пасват на извития покрив на влака, произведен 1949 година. Освен тях има и „зарядна станция“ за влака – складово помещение с 30 KW фотоволтаичен покрив и акумулаторен масив за съхранение на енергията. Когато има излишък на слънчево греене, складът-зарядно ще подава излишната електроенергия към мрежата. Всичко това трябва да гарантира, че влакът може да работи дори и в облачни дни.

„Червеният щъркел“ е с тегло 77 тона. Освен място за 100 пътника, в него има багажно помещение за велосипеди, багаж и, разбира се, сърфове. Пътуването със соларния влак е тихо и приятно.

Разработчиците на влака – нестопанската организация обяснияват, че екип от доброволци са ремонтирали влака, гарите и ЖП релсите, които са стояли неизползвани повече от десетилетие. Възстановяването на изоставеното ЖП трасе е отнел;о пет години. Решението за соларното захранване пък е взето през ноември 2016 г.

“Влакът работи с енергия от слънцето”, се казва в уебсайта на организацията. “Слънчевите панели върху влака и складът за съхранение на енергия във влака ще осигуряват количеството енергия, необходима за ежедневното движение на влака.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.