1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Берлин се проведе среща за климата на високо равнище

В Берлин се проведе среща за климата на високо равнище

Неформалният диалог се превърна в редовна годишна среща за улесняване на международните преговори за климата

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС делегация, ръководена от зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова, участва в Петерсбергския диалог за климата. Срещата се проведе от 17 до 19 юни в Берлин и в нея участваха министри от 35 държави.

Неформалният диалог, иницииран от Германия, се превърна в редовна годишна среща за улесняване на международните преговори за климата. Тази година темата беше „справедлив преход“. Целта е да се стимулира дискусията за възможностите и предизвикателствата в реалния свят за постигане на дългосрочните температурни цели на Парижкото споразумение по справедлив и всеобхватен начин. Зам.-министър Николова  подчерта, че „справедливият преход“ е тема, която трябва да обединява, а не да противопоставя международната общност. Според нея нисковъглеродното развитие не трябва да е за сметка на социалното благоденствие на хората, напротив – трябва да създаде нови възможности за устойчиво развитие, нови работни места, нови бизнес възможности.

Освен в Деветата сесия на диалога в Петерсберг, българската делегация ще участва и във Втората министерска среща по въпросите на климата (MoCA) в Брюксел – на 20 и 21 юни, която е организирана от ЕС, Китай и Канада. Начините и средствата за ускоряване на изпълнението на Парижкото споразумение за климата и гарантирането на успеха на конференцията в Катовице ще бъдат в основата на дебата, за да се даде тласък на преговорите.

Срещата в Берлин се председателства съвместно от Свеня Шулце, федерален министър на околната среда за Германия, която е държавата домакин, и Михал Куртика, държавен секретар по енергетиката на Полша. Полша ще председателства 24-ата Конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (СОР24) в Катовице, Полша през декември тази година. В срещата участваха още канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел, министър-председателите на Полша Матеуш Моравецки, на Фиджи – Франк Байнимарама, и изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Патрисия Еспиноза.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.