1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Мексиканският залив съществува рискът от образуването на „мъртва зона” с площ от 22 000 кв. км

В Мексиканският залив съществува рискът от образуването на „мъртва зона” с площ от 22 000 кв. км

За това предупреждават американски учени от Агенцията за океански и атмосферни изследвания

В Мексиканският залив тази година съществува рискът от образуването на „мъртва зона” – периметър, в който не съществува морски живот заради липсата на кислород – с рекордна площ, който може да достигне до 22 000 квадратни километра. За това предупреждават американски учени от Агенцията за океански и атмосферни изследвания, цитирани от АФП.

Площта на „мъртвата зона” ще се равнява на тази на североизточния американски щат Ню Джърси, посочват учените.

През 2002 г. в Мексиканският залив се беше образувала „мъртва зона” с площ 21 965 кв. км край бреговете на Луизиана, Тексас и Флорида, най-голямата позната такава, уточнява още американската агенция.

В зоните с минимални или несъществуващи запаси от кислород, морската фауна в голямата си част – особено рибите и ракообразните – не могат да оцелеят. Подобни зони се формират в резултат на натрупване на замърсители, произхождащи от изкуствени торове, чиято концентрация зависи от теченията, ветровете и температурите.

„През 2012 г. Мексиканският залив се сблъска с четвъртата си по-малка „мъртва зона” в историята – с площ 5 482 км, заради рекордното засушаване, което връхлетя Средния Запад на САЩ”, се казва още в комюникето на Агенцията за океански и атмосферни изследвания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.