1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възможни са нови санкции за страната ни заради защитените зони в Крайморска Добруджа

Възможни са нови санкции за страната ни заради защитените зони в Крайморска Добруджа

Позицията е на Националната асоциация "Българско Черноморие"

От Националната асоциация "Българско Черноморие" смятат, че България е застрашена от нова европейска санкция по отношение на защитените зони по мрежата "Натура 2000" в Крайморска Добруджа. Това заявиха от асоциацията след проведена в Букурещ конференция за дивата природа, предава БНР.

На срещата началникът на отдел "Защита на природата" в Европейската комисия Никола Нотаро е изразил мнение, че местните общности трябва да участват в управлението на зоните по мрежата "Натура".

Представители на местната общност от Крайморска Добруджа, водени от председателя на Националната асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев са предложили по време на срещата в Букурещ на Никола Нотаро мерки за изпълнение на установителното решение на Европейския съд по казуса "Калиакра". Те целят срещу България да не се заведе ново дело от страна на Европейската комисия и да се избегнат наказателни санкции. Според Никола Нотаро Еврокомисията не подкрепя налагането на абсолютни забрани в мрежата "Натура 2000", а толерира устойчивото развитие на регионите чрез икономическа дейност.

От Националната асоциация "Българско Черноморие" апелират държавата да работи съвместно с общностите в Крайморска Добруджа, за да не се стигне до нова присъда за България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.