1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вече и торбичките без дръжки струват пари в Германия

Вече и торбичките без дръжки струват пари в Германия

Според Грийнпийс преминаването към био-разградими суровини не е решение

Вече и най-тънките найлонови торбички, използвани в супермаркетите за насипни плодове и зеленчуци, ще струват пари. Това решиха от ръководството на най-голямата германска верига за хранителни стоки.

Класическите пластмасови торбички с дръжки вече са почти изчезнали от германските магазини за храни. На малкото останали места те се предлагат срещу солидна такса от 10 до 20 цента. Сега на прицел са най-тънките пликове, от които всяка година все още се употребяват няколко милиарда. От 1-ви юли тези торбички вече ще струват 1 цент и ще бъдат произведени от растителни суровини, обявиха от компанията. Призивът е инициативата да се продължи от целия търговски бранш. Опитът с обикновените найлонови торби показал, че те се използват все по-рядко, когато клиентът трябва да ги заплати.

Инициативата на търговската верига не среща само одобрение. Екологични организации я оценяват като "символична пи-ар мярка", която няма да има голям ефект при тази ниска цена. Според Грийнпийс преминаването към био-разградими суровини не е решение, тъй като тези пликчета се разлагат много бавно. По-удачно би било в магазините да се поощрява купуването на неопаковани продукти, смятат природозащитниците. По думите им е най-добре, ако компанията предлага намаление на цената, ако си вземеш плодовете без торбичка, вместо да таксува самата торбичка.

От екоминистерството в Берлин припомнят, че са в процес на преговори с търговските вериги как да се намалят пластмасовите опаковки.

Конкурентните вериги засега не изявяват голямо желание да се включат в инициативата на лидера на пазара. Има дори обвинения, че мярката е предприета по-скоро с цел печалба, а не толкова от загриженост за околната среда.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.