1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ централите плащат цена за достъп до електропреносната мрежа

ВЕИ централите плащат цена за достъп до електропреносната мрежа

Целта е да се покрият отклоненията от предварителните разчети за производство и потребление на ток

Изтича 3-дневния срок, който Държавната комисия по енергийно и водно регулиране постави на зелените централи да подпишат договори за участие в балансираща група с НЕК и трите електроснабдителни дружества. Целта е да се покрият отклоненията от предварителните разчети за производство и потребление на ток.

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) да плащат цена за достъп до преносната мрежа. Такова предложение е направила работна група в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи в четвъртък членът на комисията Еленко Божков, цитиран от БТА.

Подобни цени бяха въведени през есента на 2012 г., като идеята беше да се запълни дефицита, предизвикан от разходите на мрежовите компании за изкупуване на зелена енергия. Мярката на ДКЕВР обаче беше отхвърлена с няколко решения на Върховния административен съд (ВАС). Междувременно мрежовите компании събраха 300 млн. лв. чрез спорната мярка, пише "Капитал Дейли".

Божков обясни, че ако предложението бъде прието, екоцентралите ще плащат на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), в чиито активи влезе преносната мрежа, по около 2.70 лв., без да уточнява дали сумата е на инсталирана мощност, на пренесена енергия или на друга база.

Удар срещу ЕРП-тата

За достъп до електроразпределителните мрежи на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про" не се предвижда да има цена, защото разходите, които те правят заради ВЕИ, са инвестиционни и вече са им признати в цената на енергията, каза още представителят на ДКЕВР. Това няма как да зарадва трите регионални дружества. В края на миналата година от EVN поискаха регулаторът да им даде цена за достъп на всички централи в мрежата на дружеството, което я беше изчислена на 1.65 стотинки на инсталиран киловат дневно. "Енерго-про" поиска същата мярка, но според тази компания цените са според произведената енергия и зависят от технологията – най-много биха плащали вятърните и слънчевите централи, а най-малко водните и тези на биомаса.

Според Божков разходите по управление на ВЕИ при системния оператор са по-големи и не са покрити от никого. Операторът на преносната мрежа се е позовал с изградени нови 110-киловолтови далекопроводи, които свързват вятърни паркове в Североизточна България с преносната мрежа.

На 30 януари темата ще бъде обсъдена на открито заседание на енергийния регулатор, след което ще има и обществено обсъждане. Според Божков ако ДКЕВР бързо вземе решение, новата цена да е факт от средата на февруари.

Пари за зелените

Регулаторът ще предложи и механизъм за компенсиране на парите, платени от ВЕИ производителите заради наложените през 2012 г. временни цени за достъп. Това е станало ясно по време на среща на членове на ДКЕВР с представители на Българската фотоволтаична асоциация. Вероятно няма да бъдат върнати всички 300 млн. лв., а само част от тях, която бъде изчислена като надвзет приход от мрежовите компании спрямо новите цени, които ще бъдат въведени.

Още вчера инвеститори коментираха, че въвеждането на постоянна цена и нейното ретроактивно действие, което се позовава на отмененото от Върховния административен съд решение на ДКЕВР от 2012 г. е съмнително от правна гледна точка и те ще обжалват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.