1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF вдъхна живот на изоставени места по поречието на Дунав

WWF вдъхна живот на изоставени места по поречието на Дунав

Маршрути за електро-колела, обучени гидове, нови пазари за билки и ноу-хау за рибарите ще подпомагат икономиката в района

Повече от 70 национални парка и 1000 „Натура 2000" зони осигуряват широк спектър от екосистемни услуги в Дунавския регион. Но съответният статут на защита често се възприема като възпрепятстващ местното развитие в много области. В същото време техния икономичеки потенциал остава недооценен, макар все повече проучвания да показват многобройните ползи, които носи. Заради запазената си природа, богатото културно наследство  и социалната си значимост, селските райони в България са сред най-ценните територии в Европа.

В тази връзка природозащитната организация WWF задено с 13 партньора от седем държави по поречието на Дунав вече две години и половина работи за създаването на нови възможности за препитание и бизнес въз основата на непокътнатото природно и културно наследство и чрез разумното използване на екосистемните продукти.

На 5 и 6 юни WWF България, заедно с общините Белене и Иваново, ще проведе журналистически тур в района за да покаже резултатите от упоритата работа през годините. На 5 юни в 12:30 ч. в Белене ще се състои пресконференция, на която ръководителят на проекта LENA Диана Андреева ще разкаже подробности за постиженията на инициативата и за това как тя постепенно променя облика на района.

Какво е LENA?

Чрез LENA (Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав) WWF  работи с 11 защитени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „Натура 2000" зони, избрани поради забележителната си природна стойност и неизползван икономичеки потенциал. Това засяга и над половин милион души, повечето живеещи в общности с нисък икономически статус, разполагащи с месечен доход между 200 и 500 евро, сблъскващи се със засилена миграция и застаряване на населението.

WWF подкрепя местните хора да запазят и развият производството на традиционни продукти. Природозащитната организация обучава земеделски производители, рибари и предствители на общинските администрации как да прилагат методи за добив и производство, съвместими със защитата на околната среда.

Заедно с общините Белене и Иваново, WWF работи активно в природните паркове „Персина" и „Русенски Лом", където спомага за разширяването на пазара за билки и създава възможности за устойчив транспорт. България вече разполага с шест електро-велосипеда, които могат да се зареждат на две зарядни станции. А в Дунавския регион вече има и изградена мрежа от туристически водачи. 97 гида от шест страни, сред които и България, преминаха обучение и ще вдъхнат нов живот на редица изоставени места в региона.

Целта на WWF е да спечели трайно местните хора за природозащитната кауза, показвайки, че от опазена околна среда може да се печели. Би било още по-ефективно ако създадените подходи, инструменти и добри практики се разпространят и на други територии, за да се постигне цялостно и балансирано развитие на Дунавския регион.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.