1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За кръгова икономика трябва да се вземат мерки преди образуването на отпадъци

За кръгова икономика трябва да се вземат мерки преди образуването на отпадъци

През 2016 г. страната ни бележи поредна година на плавен ръст на дела на рециклирането на битовите отпадъци

„За да се постигне кръгова икономика, трябва да се предприемат редица мерки много преди фазата на образуването на отпадъците. В тази посока е и предложеният от ЕК мини пакет „Кръгова икономика“, от който се откроява дългоочакваната Стратегия за пластмасите“. Това каза днес зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на 14-ия международен форум за екология, управление на отпадъци, интелигентни градове и енергийна ефективност в София. Той добави, че освен повишаване на рециклирането на този скъп материал, стратегията поставя и много важния проблем със замърсяването с пластмасови отпадъци. На събитието присъстваха Йоана Христова – зам.-кмет на СО по „Зелена система, екология и земеползване”, Дидие Кулон – генерален директор на Международния хладилен институт, и Алберто Труеба – посланик на Аржентина в България.

През 2016 г. страната ни бележи поредна година на плавен ръст на дела на рециклирането на битовите отпадъци. Постигнати са почти 32% общо рециклиране, като за втора година се наблюдава осезаем дял на рециклираните биоотпадъци. Те представляват около 1/3 от всички рециклирани отпадъци в страната.

Зам.-министър Живков отбеляза, че през следващите две години в правителствената програма е заложено разработването на Национална стратегия за кръгова икономика, която да подчертае политики и активни мерки, които да се предприемат на национално ниво, за да се отговори по най-добрия начин на съвременните предизвикателства. В настоящия програмен период до 2020 г. усилията ни са насочени към доизграждане на инфраструктурата за управление на отпадъците, с приоритет на системите за разделно събиране и третиране на биоразградимите отпадъци.

„През 2017 г. се водеха активни преговори между държавите членки, ЕК и ЕП, които доведоха до заключително политическо споразумение по законодателния проект „Кръгова икономика“. Промяната в рамковото законодателство по отпадъци е една от най-важните и първостепенни крачки в прехода към кръгова икономика на ЕС. Заложени са нови по-сериозни мерки с акцент върху предотвратяването на отпадъците и повторната употреба на продуктите. Въведоха се и нови унифицирани изисквания към системите за разширена отговорност на производителя и по-високи изисквания към разделното събиране на отпадъци като източник на суровина за преработващата индустрия“, заяви Живков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.