1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николова: Зелените градове се развиват по законите на природата

Зам.-министър Николова: Зелените градове се развиват по законите на природата

МОСВ ще подкрепя общините и в бъдеще с експертиза и финансовите инструменти – ОПОС, ПУДООС, НДЕФ

„Зелените градове като начин на функциониране наподобяват природните цикли. За да постигнем това, са необходими последователни усилия за промяна на мисленето, начина на живот и навиците на хората, модернизиране на градските системи и инфраструктурни решения“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова  при откриването на конференцията „План за действие за „Зелен град“, организирана от Столичната община и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Основен принцип в работата на МОСВ е да привлича и насърчава участието на заинтересованите страни в процеса на разработване и прилагане на екологичните политики – за управление на качеството на въздуха, водите, биоразнообразието, намаляване на вредното въздействие от шума, ограничаване на замърсяването на градската среда и оползотворяване на отпадъците. „Градовете са нашите естествени партньори в прилагането на политиките по опазване на околната среда и устойчиво управление на природните ресурси“, заяви Николова. Тя подчерта, че министерството ще подкрепя общините и в бъдеще с експертиза и финансовите инструменти – ОПОС, ПУДООС, НДЕФ, както и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Финансирането е насочено към основните приоритети на МОСВ – качество на атмосферния въздух, опазване и добро управление на водите, увеличаване дела на оползотворяване и рециклиране на отпадъците, ограничаване на изменението на климата.

„София е лидер във въвеждане на добри практики и разработване на ефективни модели, които след това се използват успешно и в другите градове“, подчерта зам.-министър Николова. Планът за „Зелен град“ на София, финансиран от ЕБВР, ще бъде готов през лятото на 2019 г. и ще предложи интегриран подход за устойчиво екологично развитие, както и проекти за реализация през следващите 5 години.  „За София това е възможност да почерпим сериозен опит и нови идеи за развитие, които да направят града още по-зелен“, каза зам.-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова. Столична община е първата в България, която се включва в инициативата „Зелени градове“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.