1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва кампанията за набиране на доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди

Започва кампанията за набиране на доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди

Снимка:

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас

Кампанията за набиране на доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди -  „Дари себе си“, отново е в ход. В очакване сме на новите стражи на един световно застрашен живот. Готови ли се да „дарите себе си“ – за първи път или пореден? И да се потопите в красотата на едно от най-уникалните природни кътчета в страната – Източни Родопи.

Какво се случи досега:

От началото на кампанията „Дари себе си“ през 2014 до момента се включиха над 50 доброволци, включително гости от Канада, Литва, Германия и САЩ.

През септември 2015 г., благодарение на сигнал на охранител на гнездо в северна България – Краси Манев, бе спасено единственото малко египетско лешоядче в Ломовете. Досега с помощта на охранителите са спасени общо 10 малки.

Информация за кандидатите:

Необходимо е доброволците да бъдат поне 7 последователни дни на терен в периода 1 – 25 август. Кандидатите трябва да имат готовност да прекарат светлата част на деня (понякога при лоши метеорологични условия) в наблюдения и водене на орнитологичен дневник; да спазват методиката и указанията за поведение. За дейността няма осигурени средства, затова е необходимо доброволците сами да покриват разходите си по време на престоя.

Защо охрана на гнезда:

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет.

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.

Включи се в кампанията за доброволци за охрана на гнезда „Дари себе си“! Свържи се с:

Владимир Добрев, Отговорник приодозащитни дейности за България, БДЗП, LIFE проект „Нова надежда за египетския лешояд“ - vladimir.dobrev[@]bspb.org, 0878599381

Може да научиш повече за част от досегашните доброволци и сътрудници тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.