1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Готова e наредбата за директните плащания, съобщи министърът на земеделието в Пловдив

Готова e наредбата за директните плащания, съобщи министърът на земеделието в Пловдив

Министър Явор Гечев: Стратегическият план ще бъде променен при пълна прозрачност и спазване на законодателството

 

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г. ще бъде променен при пълна прозрачност и при спазване на законовите срокове и разпоредби. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който откри национална среща на производители на плодове и зеленчуци в Пловдив. В събитието участват и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, както и експерти от земеделското министерство.

Министър Явор Гечев припомни, че в момента се подготвят новите технологични карти и предстои с тях да бъдат запознати браншовите организации. „Диалогът ще продължи в Мониторинговия комитет, при спазване на законовите процедури. Търсим балансирана промяна на Стратегическия план при подпомагането на различни култури, на базата на разумна политика“, посочи той.

CAP-fevruari

Пред земеделските производители министър Явор Гечев съобщи, че е готова наредбата за директните плащания. Предстои кампания, при която стопаните ще бъдат запознати със Стратегическия план, който поставя нови, по-високи зелени изисквания към фермерите.

Министър Гечев посочи, че част от дейностите по плана ще бъдат делегирани на браншовите организации, за да подпомагат членовете си.

Аграрният министър припомни, че годината е трудна за земеделските производители, като същевременно трябва да бъдат защитени и интересите на потребителите. Той подчерта, че България първа поиска преди три месеца отваряне на кризисния резерв на ЕС заради ситуацията на пазара на зърно и информира, че ако това стане, земеделското министерство вече е готово с разчети за подпомагане.

„Сектор „Плодове и зеленчуци“ е стълб на българската икономика и на българското селско стопанство. Надявам се всички заедно да го направим по-добър“, каза в заключение министърът на земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.