1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 80 % от населението на Мелник разчита на лозарството

80 % от населението на Мелник разчита на лозарството

Има стопани с лозя от 50 до 70 декара

80 % от населението на Мелник и околностите разчита на лозарството като препитание и основна селскостопанска култура. Това заяви  кметът Христо Ташев.

Той не можа да обобщи какъв е размерът на лозовите масиви като цяло, но посочи, че има стопани с лозя от 50 до 70 декара. Засилената кампания по гроздобера в региона на Мелник започва в началото на октомври месец.

„Очаквам тази година да започнем около 5 – 10 октомври. Колкото по-късно, толкова по-добре, но едва ли времето ще позволи”, заяви кметът. Той поясни, че за момента не са кандидатствали по проекти за популяризиране на винарството и гроздобера, но имат подобни намерения. „За момента се опитваме да организираме стопаните, за да работят съвместно и мащабно”, допълни Ташков.

За разлика от миналата година тази няма назначен от общината пазач на лозовите масиви в района на Мелник, каза още Христо Ташев. Причината е финансовото затруднение на общината и невъзможността да заплаща на опредени хора за тази дейност. В тази връзка кметството помага на стопаните сами да се организират и да опазят лозята си от набези.

„Тази година ще се справяме сами. Все още не сме измислили окончателно какво ще правим по въпроса, но ще намерим разрешение”, категоричен бе Ташев. Гроздоберът в града все още не е започнал. По думите на кмета се очаква активното бране да започне в началото на октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.