1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на бялата кристална захар

Без промяна остават средните цени на бялата кристална захар

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно между 0,13 лв./кг до 0,27 лв./кг

През периода 24 – 31 август 2016 г. средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети бележи леко понижение.

Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,51 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени от 1,25 лв./кг (Бургас) до 1,81 лв./кг (Враца). В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените на седмична база, в границите от -5,9% (Русе) до +4,2% (Бургас и Варна).

При средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита понижение с 0,6% спрямо предходния седмичен период, до 1,64 лв./кг. По области, цените на продукта в големите супермаркети са в диапазона от 1,55 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 1,77 лв./кг (Пловдив). Седмични ценови изменения се наблюдават в десет области, като в шест от тях е налице поевтиняване на продукта от 1,2% до 6,1% (Кюстендил), а в останалите четири – поскъпване от 1,9% до 4,6% (Кърджали).

Предлагането на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовите граници от 1,65 лв./кг (Добрич и Силистра) до 2,00 лв./кг (Разград). В сравнение с предходния седмичен период, в областите Варна и Русе стойностите нарастват съответно с 0,6% и 1,7%, докато в Добрич продуктът поевтинява с 3,5%. Тези колебания не се отразяват на средната цена за страната и тя се запазва на ниво от 1,78 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,31 лв./кг в Разград.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,13 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в област Бургас – 0,34 лв./кг за големите супермаркети и 0,47 лв./кг за по-малките магазини. В областите Благоевград, Враца, Русе и Сливен цените на дребно в ГТВ са с между 0,01 лв./кг и 0,14 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, към края на м. август 2016 г. цените на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките магазини се повишават съответно с 1,3% и 1,1% на месечна база, докато тази на дребно в големите търговски вериги остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.