1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия ще изнася млечни продукти за Китай

Бразилия ще изнася млечни продукти за Китай

Целият бранш от години е в криза

Китай отваря пазара си за бразилски млечни продукти. 24 мандри от южноамериканската страна ще имат възможност да доставят мляко на прах и сирена за Народната република, съобщават от земеделското министерство в столицата Бразилия.

Всяка година Китай внася около 800 хиляди тона мляко на прах, се казва още в съобщението на агроведомството. Бразилия произвежда близо 600 хиляди тона годишно, от които сега ще може да изнася голяма част за Народната република. Според изчисления на Сдружението на млечната индустрия стойността на доставките може да достигне 4 и половина милиона долара.

Към момента Бразилия не оповестява данни за своя износ на млечни продукти. Последните публикувани цифри са за първите девет месеца на миналата година, през които страната е експортирала мляко и други млечни продукти за малко над 58 милиона долара. Целият бранш от години е в криза, като една от причините е силната конкуренция от страна на Аржентина и Уругвай. Освен това в Бразилия производствените разходи са доста големи, тъй като производствените средства се облагат с високи данъци.

За притесненията в бразилския млечен сектор допринася и наскоро сключеното споразумение за свободна търговия между държавите от МЕРКОСУР и Европейския съюз. То включва безмитен внос на 30 хиляди тона сирене, 10 хиляди тона мляко на прах и 5 хиляди тона бебешки храни в четирите южноамерикански държави.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.