1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия спира износа за Китай заради "луда крава"

Бразилия спира износа за Китай заради "луда крава"

В момента други държави не са засегнати

Заради регистриран случай на заболяването "луда крава" Бразилия спира временно износа си на говеждо месо за Китай. Властите в Пекин проверяват точно за какво става дума, съобщиха от земеделското министерство в южноамериканската страна.

Прекратяването на доставките е според двустранния протокол между Китай и Бразилия и се отнася само до Народната република. В момента други държави не са засегнати, тъй като Световната организация за здравето на животните оценява случай като нискорисков и запазва статута на Бразилия като държава, свободна от болестта.

По данни на агроведомството става дума за атипична форма на заболяването, появила се спонтанно при 17-годишна крава. Проверките показват, че животното не е приело заразен фураж. Междувременно то е умъртвено, а тялото му е изгорено.

Бразилия е най-големият износител на говеждо и птиче месо в света. За първите четири месеца на 2019-та доставките на говеждо за Китай са били на стойност 395 милиона евро, малко повече от една четвърт от общите приходи от тази дейност. Властите отчитат увеличение с 16 процента спрямо същия период на миналата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.