1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добри шансове за европейския аграрен сектор след като Япония и ЕС постигнаха съгласие относно Споразумението за свободна търговия

Добри шансове за европейския аграрен сектор след като Япония и ЕС постигнаха съгласие относно Споразумението за свободна търговия

Една от най-оспорваните точки при преговорите бяха европейските сирена

Добри шансове за европейския аграрен сектор след като Япония и Европейския съюз постигнаха съгласие относно Споразумението за свободна търговия. Според различни източници износът на селскостопански продукти и храни от Европейския съюз може да се увеличи значително.

По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, само износителите на вина ще спестят по 134 милиона евро годишно, след като Япония премахне вносните мита. Освен това Япония признава над 200 защитени географски указания и наименования за произход , допълни Юнкер, представяйки предимствата за селското стопанство от споразумението.

Една от най-оспорваните точки при преговорите бяха европейските сирена. Техният внос в Япония беше и централният въпрос, обсъден от агрокомисаря Фил Хоган при посещението му в Токио миналата седмица. В момента вносното мито е в размер наблизо 30 процента, но вече е договорено то постепенно да бъде намалено през следващите 15 години. Консумацията на сирена в Япония е много по-малка от тази в Европа, но ако хранителните навици там се променят, това би означавало голям нов пазар за европейските производители. През следващите 10 години ще отпаднат и вносните мита за свинско и говеждо месо. Сега те са в размер на 19, респективно 38 на сто. За говеждото пък ще има налог от 9 процента.

В замяна на тези отстъпки Япония получава по-лесен достъп до европейския автомобилен пазар. Освен това японският премиер Шиндзо Абе е настоял за отмяна на забраната за внос на японски храни, въведена след аварията в ядрената централа Фукушима.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.