1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС е готов да помогне на свиневъдите след спада в цените

ЕС е готов да помогне на свиневъдите след спада в цените

Предстоят дискусии на високо равнище за бъдещето на индустрията

Комисарят по селското стопанство на ЕС Дачиан Чиолош каза в събота, че Брюксел е готов да се намеси в подкрепа на свинефермите, засегнати от спада в цените, който се дължи на опасенията от зараза в Германия, предават от EU Business.

"Ако през следващите няколко дни пазарът на свинското продължи да се движи в същата посока, трябва да се подготвим да предприемем мерките, които имаме на разположение, за да избегнем спад в цените", каза той на селскостопански панаир в Берлин.

Намирането на високи равнища токсичен диоксин в свинско месо от германски ферми  се отрази на цените, като фермерите бяха засегнати и от увеличаване в разходите на зърнените фуражи за прасетата.

"Мерките на германското правителство помогнаха, за възстановяване на доверието в пазара", каза Чиолош, като добави, че Брюксел ще действа, ако тези мерки се окажат неадекватни.

Министрите на селското стопанство от ЕС ще се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят проблема, като френският министър Бруно Льо Мер, поиска незабавни действия. Той заяви, че френските свиневъди са в несигурно положение и призова за дискусии на високо равнище за бъдещето на индустрията, ход, който срещна подкрепата на Чиолош.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.