1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и държавите от Меркосур не постигнаха напредък в преговорите за свободна търговия

ЕС и държавите от Меркосур не постигнаха напредък в преговорите за свободна търговия

Целта на разговорите, които завършиха в петък, беше сключване на споразумение за асоцииране

Европейският съюз и държавите от Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай) не постигнаха напредък в преговорите за свободен достъп на продукти до пазарите им, предаде испанският ежедневник "Ел мундо", цитиран от dnevnik.bg. Целта на разговорите, които завършиха в петък, беше сключване на споразумение за асоцииране.

Двете делегации не обсъдиха конкретните условия за достъп на продуктите до пазарите. Това няма да се случи, докато Еврокомисията не даде оценката си за отражението на бъдещото споразумение върху селското стопанство в ЕС, твърдят европейски източници, цитирани от изданието. Споразумението трябва да бъде одобрено и от държавите членки на ЕС, и Европейският парламент. Едва след това ЕС и Меркосур ще могат да определят дата за първите конкретни предложения за достъп на продуктите до пазарите.

Докладите на Еврокомисията са отговор на опасенията на асоциациите на европейските производители и на Европарламета, че споразумението може да окаже негативно влияние върху селското стопанство в ЕС. Франция, Белгия, Ирландия и Полша вече изразиха резервите за ефекта му върху продажбите на телешко месо. Според страните секторът може да понесе сериозни загуби заради конкуренцията с държавите от Меркосур, които са сред световните лидери в производството на месо.

Политически диалог, сътрудничество и свободна търговия бяха другите три области на преговорите. По отношение на търговските въпроси работните групи обсъдиха текстове за споразумение в сферата на услугите, инвестициите и разрешаването на спорове.

Ще продължим усилията си за постигане на "глобално, балансирано и амбициозно" споразумение за асоцииране, заявиха ръководителите на двете делегации в съвместно комюнике. Следващия кръг от преговори ще се проведе в Монтевидео от 7 до 11 ноември и в Брюксел в началото на 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.