1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС иска да засили контрола за производство на фураж след диоксиновия скандал в Германия

ЕС иска да засили контрола за производство на фураж след диоксиновия скандал в Германия

Няма непосредствени рискове за здравето на потребителите

По предложение на германското правителство ЕС ще изостри европейските правила за производство на фураж след диоксиновия скандал в Германия, предава Ройтерс.

ЕК ще представи предложение за разделяне на продукцията на технически масла и масла за хранителните продукти, обясни европейският комисар по здравеопазването Джон Дали в понеделник в Брюксел. Трябва да бъдат засилени също задължението за регистриране и по-честите контроли на място. Германският министър на земеделието Илзе Айгнер не можа да се наложи с идеята да се въведе положителен списък на всички позволени фуражни компоненти, това еврокомисарят счете за излишно.

Дали похвали кризисния мениджмънт на Германия и подчерта, че няма непосредствени рискове за здравето на потребителите. ЕК е положила големи усилия, за да защити трети страни от неоправдани забрани за внос. Страните членки също трябва да се въздържат от рестрикции, които могат да навредят на европейския вътрешен пазар, обясни Джон Дали.

Според федералното правителство в ЕС трябва да бъде забранено да се произвежда на територията на едно и също предприятие фуражни и технически масла. Дали каза, че все още не е решено дали разделянето трябва да стигне толкова далеч или чрез технически предпазни мерки може да бъде разделена продукцията в едно и също предприятие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.