1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС удвоява вноса на соя от САЩ

ЕС удвоява вноса на соя от САЩ

В момента между Китай и Съединените щати е в сила 90-дневно "примирие"

Вносът на американска соя в Европейския съюз се е удвоил през последните месеци, показват данните от големите пристанища. Като причина анализаторите посочват търговския конфликт между Съединените щати и Китай.

Вследствие на споровете между Пекин и Вашингтон е настъпила промяна в посоката на стоковите потоци, отчитат експертите. След като американският президент Доналд Тръмп наложи наказателни мита за китайски стоки, Народната република спря вноса на соя от Съединените щати и се пренасочи към южноамерикански доставчици. В резултат на това фермерите, които отглеждат маслодайната култура, трябваше да се справят с ниските изкупни цени. Европейският съюз от своя страна беше принуден да внася повече соя, за да избегне търговска война.

Така за периода от юли до края на ноември страните от Европейския съюз внесоха близо 4 милиона тона соя, докато през същия период на миналата година количеството е било около 2 милиона тона.

В момента между Китай и Съединените щати е в сила 90-дневно "примирие", през което двете страни ще се опитат да изгладят отношенията си. Китай възобнови вноса на соя, което най-вероятно ще вдигне цената й. Борсовите експерти предполагат, че европейските вносители ще се преориентират към южноамериканските доставчици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.