1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС вдигна вносното мито за кафяв ориз

ЕС вдигна вносното мито за кафяв ориз

От Брюксел продължават да наблюдават пазара

Вносното мито за кафяв ориз, различен от сорта басмати, се вдига на 65 евро за тон, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Причината е нарасналият импорт.

Международните търговски споразумения предвиждат Европейския съюз два пъти в годината да преразглежда митата за вносен ориз. Това се прави на 1 март и на 1 септември. Статистиката показва, че за периода от септември миналата година до края на февруари 2019-та вносът на олющен ориз е нараснал до над 264 хиляди тона. В същото време митата не са променяни от 7 години насам, подчертават от Комисията.

Ако през първите шест месеца на дадена стопанска година вносният ориз е под 191 хиляди тона, митото е 30 евро за тон, се казва в действащите правила. При количество до 225 хиляди тона вносното мито скача на 42 евро и 50 цента, а всичко над тези 225 хиляди тона се обмитява с 65 евро.

Това ниво на налога ще остане до датата на следващото преразглеждане, т.е. до 1 септември тази година. От Брюксел съобщиха, че продължават да наблюдават пазара, за да вземат евентуални мерки за защита на местното производство на ориз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.