1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейската комисия вече ще регистрира вноса на биодизел от Аржентина

Европейската комисия вече ще регистрира вноса на биодизел от Аржентина

Правителството в Буенос Айрес подкрепя производството на биогорива чрез редица данъчни облекчения

Европейската комисия вече ще регистрира вноса на биодизел от Аржентина. Мярката ще важи за следващите 9 месеца и има за цел да предостави данни дали Брюксел да въведе наказателни мита за тази стока.

Според европейските производители на биогорива Аржентина предоставя неправомерна помощ на своите компании. Затова Европейската комисия обмисля да ограничи вноса на биодизел от южноамериканската страна, заплашвайки я и с въвеждането на наказателни мита със задна дата.

Правителството в Буенос Айрес подкрепя производството на биогорива чрез редица данъчни облекчения, евтини кредити, гарантирани от държавата, както и определени квоти за държавно изкупуване. Така аржентинският биодизел е значително по-евтин от европейския. Още през 2013 година Брюксел започна да прилага антидъмпингови мерки, срещу които обаче Аржентина подаде жалба пред Световната търговска организация и Европейския съд в Люксембург. И в двата случая Буенос Айрес спечели и Европейската комисия беше принудена да отмени защитните си мерки. В резултат Аржентина засили износа си за Европа, като количеството достигна 837 хиляди тона за периода между септември 2017-та и февруари 2018 година. Това доведе до срив при цената на европейския биодизел, който поевтиня с над 12 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.