1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз и страните от Меркосур ще подновят преговорите за свободна търговия

Европейският съюз и страните от Меркосур ще подновят преговорите за свободна търговия

ЕС се надява на напредък по преговорните глави за нетарифни бариери, пазарни облекчения и конкуренция

Европейският съюз и страните от Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай) ще подновят преговорите за сключване на споразумение за асоцииране, което да включва и свободна търговия, предаде испанският ежедневник "Ел мундо", цитиран от dnevnik.bg.

От днес, 4 юли, до петък в Брюксел ще се проведе шестият кръг на преговорите за постигане на споразумението, след като през месец май 2010 г. се възобновиха контактите между двете организации. ЕС се надява на напредък по преговорните глави за нетарифни бариери, пазарни облекчения и конкуренция, посочват източници от Брюксел, цитирани от изданието.
 
Конкретните условия за достъп на продуктите до пазарите ще бъдат посочени на по-късен етап от преговорите. Една от основните пречки пред оформянето им са притесненията на европейските производители от възможния отрицателен ефект на споразумението върху селското стопанство на ЕС.

Франция и Холандия вече изразиха резервите за ефектът му върху продажбите на телешко месо. Според двете страни секторът може да понесе сериозни загуби заради конкуренцията с държавите от Меркосур, които са сред световните лидери в производството на месо.

В отговор на притесненията на държавите членки Еврокомисията подготвя икономически изследвания за ефекта от споразумението върху европейската селскостопанска политика. Резултатите от проучването ще бъдат обсъдени и в от Европейския парламент. Евродепутатите ще могат да одобрят или да отхвърлят споразумението за асоцииране, но не и да предлагат промени в него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.