1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Голяма цикличност на пазара на говеждо месо

Голяма цикличност на пазара на говеждо месо

При свинското месо е Китай се забелязва около 10-процентов спад в производството

Пазарът на говеждото месо у нас е един от най-нестабилните и трудно може да се говори за тенденция. Има месеци в които цената е висока и други, когато суровината се търгува на сринати с над 20 процента стойности.

Средната цена на едро на килограм кланично тегло на говеждо и телешко месо достигна 4,62 лв. през месец май – това е най-високото ниво за този сезон през последните три години. В страната ни пазарът на говеждо месо не е развит, коментира доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика.

Анализаторите подчертават, че произведеното в българските кланици говеждо и телешко месо през първото тримесечие на тази година е с 30% под равнището на същия период на 2018. Прогнозата е, че през следващите месеци цената ще забави растежа си, като ще се стабилизира на равнище между 4,30- 4,60 лв./кг. Най-сериозно е намаляло произведеното количество месо от юници и крави – с 32%, като то продължава да заема основен дял от производството в кланиците. Месото от други говеда отбелязва спад с 29%, а от телета на възраст до една година – с 15%. Според Иванов ефектът върху родните фермери от сделката на ЕС със страните от Меркосур ще бъде незначителен.

При свинското месо е Китай се забелязва около 10-процентов спад в производството. Това води до увеличение, както на цените, така и на вноса в страната. Свинското месо е най-консумираното в световен мащаб, а Европа е най-големият доставчик на свинско в Китай.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.