1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Край на търговската война между Съединените щати и Европейския съюз

Край на търговската война между Съединените щати и Европейския съюз

Белият дом обяви, че ще отпусне допълнителни 12 милиарда долара помощи за стопаните, пострадали от конфликт

Край на търговската война между Съединените щати и Европейския съюз. При срещата между Жан-Клод Юнкер и президент Доналд Тръмп във Вашингтон беше постигнат пробив с голямо значение и за селското стопанство.

"Европейският съюз ще започне да купува големи количества соя", каза Тръмп на общата пресконференция. В Съединените щати културата се отглежда предимно в Средния Запад, където са и най-многото привърженици на държавния глава. Заради соята президентът беше подложен на голям натиск, тъй като не само Европейският съюз, но и Китай бяха на път да спрат вноса.

Въпреки това Тръмп смяташе, че фермерите в родината му ще имат най-голяма полза от търговската война. Белият дом обяви, че ще отпусне допълнителни 12 милиарда долара помощи за стопаните, пострадали от конфликта.

При срещата си в Белия дом Жан-Клод Юнкер и Тръмп договориха да преговарят за отмяната на всякакви мита и търговски ограничения за индустриални продукти, както и за премахването на субсидиите. По време на тези преговори няма да има нови наказателни такси, в това число и за европейските автомобили, обяви Юнкер след разговора. По думите на Тръмп ще се търси и решение за митата върху стомана и алуминий.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.