1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лек ръст в цената на бялата кристална захар

Лек ръст в цената на бялата кристална захар

Предлагането на продукта по тържищата е на цени от 0,86 лв./кг до 1,50 лв./кг

През периода 19 – 26 юни 2019 г. средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в големите търговски вериги отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна.

Предлагането на продукта по тържищата е на цени от 0,86 лв./кг (Бургас) до 1,50 лв./кг (Варна). В три от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените на едро от 0,8% до 3,2%, най-чувствително в Стара Загора, докато в други три – Сливен, Плевен и Кърджали се повишават с между 0,8% и 9,4%. В резултат, средната цена на едро на захарта за страната се увеличава с 0,8%, на седмична база, до 1,23 лв./кг.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,19 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,44 лв./кг (Варна и Шумен). В седем от областните центрове, продуктът поскъпва спрямо предходната седмица с от 3,6% (Шумен) до 6,5%, най-значително в Търговище, което води до повишение на средната цена на дребно с 1,6%, до 1,26 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,29 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,68 лв./кг (Разград). Отклонение на стойностите на седмична база се отчита единствено в Русе – повишение с 0,7%. Това не се отразява на средната цена на продукта в по-малките магазини и тя се запазва на ниво от 1,41 лв./кг.

През изминалата седмица цените на захарта в ДТО са средно с 0,15 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Разград – 0,41 лв./кг. Изключение е област Варна, където цената на продукта в ДТО е с 0,05 по-ниска спрямо тази в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,03 лв./кг за ГТВ и 0,18 лв./кг за ДТО. Най-голямо превишение е налице в Бургас - 0,38 лв./кг за големите супермаркети и 0,59 лв./кг за другите търговски обекти. В седем области цените на дребно в ГТВ са с до 0,22 лв./кг (Монтана) под тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в три области, където продуктът се предлага в рамките на 0,08 лв./кг - 0,12 лв./кг (Монтана)по-евтино отколкото на едро.

 

 

 

 

 

Етикети цени, пазар, захар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.