1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наблюдава се ръст на износа на свинско месо от ЕС с 15%

Наблюдава се ръст на износа на свинско месо от ЕС с 15%

Има засилено търсене в Китай

С 15 % е скочил износът на свинско месо от Европейския съюз към трети страни в периода от януари до май тази година. Общото количество достига 1 милион и 880 хиляди тона. Това показват актуалните данни от службата за наблюдение на пазарите към Европейската комисия.

Най-голям ръст има при експорта на свинско към Китай. За посочения период Народната република е купила 43 процента от европейския износ, като увеличението спрямо миналата година е с малко повече от две пети, или общо 813 хиляди тона. Анализаторите го обясняват със засиленото търсене в Китай, където собственото производство продължава да пада заради африканската чума по свинете.

От американското земеделско министерство прогнозират, че тенденцията ще продължи и през следващата година. Очаква се броят на женските прасета за разплод да падне до 26 милиона, което е намаление с 40 процента за последните 2 години. Общият брой на свинете ще се свие с 23 на сто до 340 милиона, смятат експертите във Вашингтон. В резултат на това производството на свинско ще намалее с 11 процента до 48 милиона тона. В същото време потреблението ще достигне около 50 милиона тона, като дефицитът трябва да бъде компенсиран чрез внос.

Вторият най-важен клиент за свинско месо от Европейския съюз е Япония. През първите пет месеца на годината Страната на изгряващото слънце е внесла 204 хиляди тона, с 6 % повече, отколкото година по-рано.

Спад от 8 на сто до 140 хиляди тона има при доставките за Южна Корея, която се нарежда на трето място при вносителите. Най-голямото намаление отчитат европейските износители при пратките към Съединените щати. Те са се свили с 16 % до 67 хиляди тона. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.