1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нивите най-скъпи в Пловдив и Хасково

Нивите най-скъпи в Пловдив и Хасково

По 143 лв. средно върви декарът, цените до 15 пъти по-евтини от Европа

 

143 лв. на декар е била средната цена на земята у нас през 2003 г. Това сочи проучване на Системата за агропазарна информация (САПИ). За година нивите са поскъпнали средно с 2 лв. на декар. Най-скъпо се продават земеделските терени в Пловдивско, Пазарджишко и Хасковско - между 157 и 297 лв. на декар. В Добруджа средно декарът върви по 117 лв. В Северозападна България цените са между 92 и 95 лв. на декар.

Земята у нас е 10-15 пъти по-евтина отколкото в страните от Европейския съюз, каза Светла Бъчварова, управител на САПИ. След приемането ни в ЕС е предвиден преходен период, когато все още чужди граждани няма да имат право да купуват земя. Тогава обаче се очаква поскъпване и дори изравняване на цените.

Сделки за близо 350 хил. декара са осъществени през 2003 г. Търговията бележи спад от 2% в сравнение с 2002 г. Предлагането на ниви е два пъти и половина по-голямо от търсенето, сочат анализите на САПИ. Собствениците на земя изчакват повишение на цените, коментира Бъчварова. Според нея обаче в следващите години не се очаква динамика на пазара, нито голямо покачване на цените. Една от причините за слабото търсене е разпокъсаността на земята и многото собственици. Разходите за уреждане на правните документи при много собственици са драстично високи и затова повечето сделки са за ниви с един собственик. При тях и цената е по-висока с около 20-25%, посочи Бъчварова.

При покупката не оказва голямо значение и категорията на земята. Най-развит е агропазарът в Североизточна и Южна България, където е съсредоточено и най-голямото земеделско производство. В Добричко и Варненско се намират 60% от продадените ниви като брой, които във финансово изражение са половината от пазара. Общо в цялата страна са сключени 32 500 сделки с ниви, ливади и лозя през 2003 г./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.