1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нови преговори между САЩ и Китай

Нови преговори между САЩ и Китай

Ситуацията се следи с интерес в цял свят

Нов опит за сближаване на позициите относно търговията предприемат Съединените щати и Китай. Представители на двете страни се срещнаха в Пекин за поредния кръг преговори, които се следят с голям интерес от цял свят. 

Това са първите директни преговори между Пекин и Вашингтон, след като преди пет седмици президентите на двете страни договориха тримесечно "примирие", през което да не налагат нови мита. От съобщение на търговското министерство в китайската столица става ясно, че при настоящите разговори пробив не се очаква. Идеята е по-скоро да се изяснят изходните позиции и да се обсъди споразумението за "примирие", постигнато от президентите на 1 декември в Буенос Айрес.

Преговорите се следят с интерес в цял свят, тъй като продължаващата вече месеци търговска война между двете най-могъщи икономики води до несигурност на финансовите пазари. Във Вашингтон Доналд Тръмп се опита да успокои притесненията, засилени и от бюджетния спор в американския Конгрес. "Преговорите в Китай вървят много добре. Смятам, че те искат да сключим сделка", каза президентът пред журналисти в Белия дом.

Според Тръмп Китай е притиснат към стената и страда от американските наказателни мита. Затова Пекин има по-голям интерес от успешен край на преговорите, докато за Съединените щати ситуацията в момента не е толкова драматична, тъй като хазната получава милиарди долари от допълнителните мита. В случай, че двете страни не постигнат споразумение до 1 март, Вашингтон смята да вдигне митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от сегашните 10 на 25 процента.

Китай вече направи първи отстъпки, възобновявайки вноса на американска соя. Освен това Пекин отмени наказателните мита за американски автомобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.