1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на земеделски земи в България

Пазарът на земеделски земи в България

Наемните отношения се стабилизират

Пазарът на земеделски земи в България през 2008 г. е бил изключително активен. Сключени са 134 хил. сделки за 1 374 017 дка земя, което съответно е с 7 и с 19 % повече спрямо 2007 г., каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова, предаде Агенция „Фокус”. Данните бяха представени след проучване на Системата за агропазарна информация (САПИ). В страната ни има 2 млн. собственици на земеделска земя, които притежават около 20 млн. дка земя.

За втора поредна година най-голям брой сделки са сключени в Северния Централен район. Там са сключени 37 856 сделки за 360 903 дка. За 2008 г. като цяло се отчита ръст в размера на рентните плащания. Рентата е в размер на 10/25 лв. за дка.

С около 20 % намаляват сделките за промяна на предназначението през 2008 г. спрямо предходната. Това е тенденция, която ще продължава в следващите години, каза зам.-министърът. При всички положения през 2009 г., не може да се очаква такава динамичност на сделките, каквато се наблюдава през миналата, отчете Бъчварова. Според нея е възможно да има намаление на цените на земите през тази година, защото средно-претеглената цена на дка за 2008 г. от 325 лв. за дка е висока. През тази година земеделските производители ще се ориентират към закупуване на техника. Наемните отношения ще се стабилизират.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.