1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преговорите за Меркосур на финалната права

Преговорите за Меркосур на финалната права

Споразумение може да има още през следващата седмица

Преговорите за договор за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от Южна Америка, обединени в блога МЕРКОСУР, излизат на финалната права. Експерти от двете страни на Атлантическия океан прогнозират, че споразумение може да има още през следващата седмица, стига да се сближат позициите по въпросите на селското стопанство.

За началото на идната седмица е насрочена среща между преговарящите от Южна Америка и Европейската комисия, като основната тема на разговорите ще бъде достъпът до аграрните пазари на Стария континент. Засега агрокомисар Фил Хоган оценява исканията на МЕРКОСУР като нереалистични. По време на Аграрния съвет в Люксембург Франция, Белгия, Холандия, Полша и Унгария предупредиха Брюксел да не прави допълнителни отстъпки в сектора на селското стопанство. Но тъй като южноамериканците искат да отворят пазарите си за европейски автомобили и други индустриални продукти, това може да упражни допълнителен натиск върху европейската позиция. Все пак е малко вероятно Брюксел да увеличи квотата за безмитен внос на говеждо месо, за която в момента са предложени 99 хиляди тона. По-скоро ще има отстъпки при вноса на захар и етанол, коментират дипломати.

Ако разговорите в Брюксел се окажат успешни, още същата седмица може да има среща на министрите, които да продължат преговорите с МЕРКОСУР, която да сложи край на многогодишните преговори. Предстоящите в началото на октомври президентски избори в Аржентина, както и смяната на състава на Европейската комисия отварят нов времеви прозорец, който да бъде използван за намиране на изход от задънената улица.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.