1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Прочутият рибен пазар в Токио ще бъде затворен

Прочутият рибен пазар в Токио ще бъде затворен

През годините на своето съществуване мястото се беше превърнало в туристическа атракция

Прочутият рибен пазар в Токио, един от най-големите в света, ще бъде затворен. Тържището съществува от 83 години. Последните сделки бяха сключени този уикенд.

На 11 октомври тържището ще се премести в нови халета, построени върху изкуствен остров в морето. Старите трябва да бъдат съборени до края на годината, за да направят място на нови сгради и улици, които Токио изгражда във връзка с лятната Олимпиада през 2020 година.

На досегашното тържище работят близо 900 фирми, търгуващи с риба и морски дарове. По план преместването трябваше да стане още преди две години, но се забави, след като контролните органи установиха, че материалът, с който е насипан изкуственият остров, е силно замърсен с бензол и арсен. На мястото на новите халета преди това е имало фабрика за изкуствени торове.

През годините на своето съществуване старият рибен пазар се беше превърнал в туристическа атракция. Всеки ден тук се продаваха по 1700 тона морски деликатеси, изкупувани най-вече от собствениците на ресторанти, предлагащи суши. Най-ценени и на най-високи цени се продаваха огромните екземпляри риба тон. В бъдеще аукционите с този вид риби ще се провежда в нови помещения, където туристите ще могат да ги наблюдават през стъклени стени. Наддаванията по традиция започват сутрин в 4:30 и продължават точно един час.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.