1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Румънски контрабанден хляб може да залее българския пазар

Румънски контрабанден хляб може да залее българския пазар

С 32% румънският хляб е по-евтин от българския

Контрабанден хляб от Румъния може да залее българския пазар. Около това мнение, макар и пестеливо, се обединиха пред bTV председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.

Прогнозите са, че румънският хляб ще мине Дунава, заради по-лесната комуникацията между двете страни благодарение на „Дунав мост”. Румънският хляб е по-евтин с 32% от нашия. До момента няма внос, но при евентуален такъв ДДС се плаща в държавата, в която се реализира стоката. Кукушева обаче обясни, че няма как да се регулира плащането на данъка. Няма и ясно поет ангажимент от правителството по този въпрос.

Кукушева добави, че хлябът у нас е поевтинял с едноцифрено число в стотинки, но отказа да бъде по-конкретна. Килограм хляб тип „Добруджа” се движи около 91 ст.

„Около 40% са паднали цените на царевицата и пшеницата. Основно изнасяме фуражна пшеница. 1,5 тона са изнесени за 2 месеца”, заяви Христо Цветанов. Той добави, че фуражната пшеница у нас е най-евтина.

Само преди ден Кукушева обяви пред Bulgaria On Air, че сивият сектор в бранша надхвърля 40%. Според нея, начинът да се излезе от тази ситуация е да се използва опитът на Румъния, която намали ДДС ставката на хляба. В началото на месеца в северната ни съседка направи ставката 9% от 24% преди промяната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.