1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия отбелязва спад при вноса на мляко

Русия отбелязва спад при вноса на мляко

В същото време млекопроизводството в страната се е увеличило

Руският внос на млечни продукти за първите девет месеца от годината е паднал с 22 процента до 4 милиона тона. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство на страната.

Голяма част от вноса се реализира от държавите, членуващи в Евразийския икономически съюз, в който, освен Русия, са още Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия. Ако търговията с тези страни се ограничи, Русия ще намалили вноса си с 40 на сто. В същото време млекопроизводството в страната се е увеличило над 1 милион тона до над 24 милиона тона. Прогнозата е, че до края на настоящата година ще бъдат произведени 31,5 милиона тона.

Целта на правителството е, до 2024 година собственото производство на мляко да достигне близо 34 милиона тона, като за целта стопаните ще получат подкрепа. От земеделското министерство обаче съобщават, че редица фактори затрудняват положителното развитие на сектора. Сред тях са недостатъчната финансова стабилност на производителите, както и остарялото оборудване на фермите. Затова и парите ще бъдат насочени предимно към модернизацията на съоръженията и подобряването на генетичния материал на млечните крави. За 2018 година държавната помощ възлиза на 106 милиона евро, през следващата година ще бъдат отпуснати още толкова средства, обещават от министерството. През 2019-та преработвателните компании ще получат допълнителни пари в размер на 20 процента от инвестициите, направени за производствени мощности за мляко на прах и бебешки храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.