1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Със срив на цените за овчата вълна приключи стопанската 2018/19 година в Австралия

Със срив на цените за овчата вълна приключи стопанската 2018/19 година в Австралия

Според представители на бранша, причината трябва да се търси в търговската война на САЩ с Китай

 

Със срив на цените за овчата вълна приключи стопанската 2018/19 година в Австралия. Според представители на бранша причината трябва да се търси при американския президент Доналд Тръмп и търговската война, която той води с Китай.

При последния търг за сезона цената на килограм почистена вълна падна до 17,15 австралийски долара, или 10,67 евро. Това е най-ниското ниво от 18 месеца насам и с 16 процента под цената от юни миналата година. Изтъргуваното на източноавстралийската вълнена борса количество е с 12 на сто по-малко, отколкото през миналия сезон.

Основната причина за срива на цените е търговската война между Съединените щати и Китай, за където Австралия продава 80 процента от вълната. "Търговската война на Вашингтон с Пекин, напреженията с Индия и заради ядрената програма на Иран доведоха до всеобхватна икономическа несигурност, от която пострадаха и цените на вълната", посочват от австралийския секретариат за вълнената промишленост.

Търговци на Петия континент съобщават за намаляващи поръчки на готови продукти, както и за по-малка преработка на вълна в Китай. В резултат там се натрупват големи количества, тъй като американските клиенти са станали много предпазливи, когато купуват от Народната република. (schweizerbauer.ch)

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.