1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спорът между Канада и Китай за рапицата продължава

Спорът между Канада и Китай за рапицата продължава

Канада изнася около 90 на сто от рапичната си реколта

Продължава търговският спор за рапицата между Канада и Китай, започнал през месец март. Тогава Народната република внезапно спря да купува от двете най-големи канадски експортни компании.

Според експертни данни Канада изнася около 90 на сто от рапичната си реколта, под формата на семена, масло и шрот. През 2018 година този експорт е бил на стойност 1,8 милиарда евро. За периода от 2012-та до 2018-та Китай беше основният клиент, изкупуващ между 27 и 41 процента от количествата.

Канадските стопани започнаха преди около 10 години усилено да отглеждат рапица, наричана там канола. Причината беше нарасналия интерес към културата от страна на Съединените щати и Китай. За експортния успех допринесе и сравнително слабият канадски долар. Така в течение на времето покачващите се цени на канолата дадоха добри печалби на канадските фермери. Сега обаче има опасност 25 процента от износа да отпаднат, а това ще доведе до срив на цените, прогнозират експерти.

Все още няма яснота дали и кога Китай ще възобнови вноса на канадска рапица. В момента фермерите в северноамериканската страна са изправени пред дилемата дали да не намалят площите с канола за сметка на пшеница. От една страна това ще стабилизира цените, но от друга процесът ще отнеме повече от две години. При всички случай спорът с Народната република ще им нанесе сериозни щети. Те все пак няма да са фатални, тъй като Съединените щати и други държави имат нужда от големи количества, особено от рапично масло, използвано за биогорива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.