1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Свинското е с най-голям дял при износа на месо от ЕС

Свинското е с най-голям дял при износа на месо от ЕС

За една година експортът на месо към трети страни е нараснал с 1%

И през 2018 година свинското е с най-голям дял при износа на месо от Европейския съюз. От общо 6 милиона тона на свинското месо се падат близо две трети, показват статистическите данни на Европейската комисия.

За една година експортът на месо към трети страни е нараснал с 1 %, но в сравнение с 2014-та количеството се е увеличило с близо 20 на сто. Вносът е в размер на около 1,3 милиона тона и остава на нивото от 2017 година, сочат данните.

Основна дестинация за свинското месо остава Китай, като доставките за Народната република бележат лек спад. Ръст на износа има в посока на Филипините, Хонконг и Украйна. Вносът на свинско е в размер на едва 34 хиляди тона.

На второ място по износ е птичето месо с 1,8 милиона тона, което е с 6 процента повече, отколкото през 2017 година. Най-големите купувачи са Виетнам и Филипините. За периода Европейският съюз е внесъл 800 хиляди тона птиче месо.

По-слаб износ е регистриран при говеждото месо. Реализираните 71 хиляди тона са с 4 процента и половина по-малко, отколкото през предходната година, но в сравнение с 2014-та количеството е с една четвърт по-голямо. След пилешкото говеждото е най-често внасяното месо и през 2018-та достига 335 хиляди тона.

Германия е сред страните с най-голяма консумация на месо на глава от населението. През 2017 година тя достига 87,8 килограма, от които 50 килограма свинско, 21 килограма птиче и 14 килограма говеждо месо. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.