1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Добруджа се очакват рекордни добиви от пшеница

В Добруджа се очакват рекордни добиви от пшеница

Жътвата ще започне в края на юни

 

Рекордни добиви от пшеница се очакват в Добруджа през това лято. Средният добив ще надхвърли 700 кг от декар масов посев. Прогнозите бяха направени по време на демонстрационен ден на продукти на BASF в нивите на земеделския производител Тошко Георгиев край добричкото село Карапелит. В опитното поле се събраха около 200 земеделски производители от цяла Североизточна България. Очакванията на фермерите са добивите от жито да надскочат рекордите от последните 10 години. Средно между 600 и 800 кг от декар изчисляват да пожънат земеделските производители през това лято, а показателите от отделни полета могат да бъдат драстично по-високи.


Очакванията за високи добиви се обуславят от добрата зима и пролет, както и от добре изведените кампании за влагане на хербициди и фунгициди, потвърди Николай Алексиев, земеделски производител от с. Красен. Според него ще се получат ако не рекордни, то отлични за Добруджа резултати от пшеницата. Още в края на месец юни земеделецът планира да започне прибирането на засетите от него 15 хил. декара със жито. Според Николай Алексиев кампанията ще бъде тежка заради очакваните високи добиви, многото площи с есенници и ниските изкупни цени. 190 лева за тон дават в момента търговците на пшеница. Според фермерите обаче продажбата на жито трябва да стартира от нива от 200-210 лева за тон.


Очакванията на производителите са и за високи добиви при рапицата. Около 450 кг от декар е отличен показател за страната ни.  

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.