1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ванилията отново е по-скъпа от среброто

Ванилията отново е по-скъпа от среброто

Тази година реколтата е слаба

Цената на ванилията на международните пазари надскочи тази на среброто. В момента килограм от най-доброто качество на популярната подправка струва около 600 долара, докато ценният метал се търгува за по-малко от 550 долара.

Само на три места в света се отглежда така наречената бурбонска ванилия - на островите Мадагаскар и Реюнион в Индийския океан и на Коморските острови. Тази година реколтата е малка, което не само вдига цените, но и създава престъпност. Oрганизирани банди обират шушулките, а за да се предпазят, фермерите прибират реколтата по-рано. Това от своя страна намалява качеството на продукцията.

Според Сдружението на износителите от Мадагаскар реколтата през 2019-та ще бъде с около 25 процента под миналогодишната. Островът покрива близо четири пети от световното потребление на подправката, влагана най-вече в сладкарски изделия и козметични средства. На Мадагаскар с ванилия се изхранват около 7 хиляди малки ферми, пръснати из 80 села. Сpoред сдружението на износителите от една страна по-скъпата стока носи повече приходи, но от друга високата цена предизвиква голяма завист. Ако ванилията стане по-евтина, фермерите няма да са принудени да я берат по-рано, за да я опазят от крадци, и така ще се повиши качеството. Експертите казват, че най-подходящата цена е около 200 долара за килограм.

Подправката се добива от шушулките на вид орхидея, чиято родина е Централна Америка. През 19-ти век е пренесена на островите в Тихия океан от европейските колонизатори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.