1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Южна Америка иска приключване на преговорите за свободна търговия

Южна Америка иска приключване на преговорите за свободна търговия

Следващата крачка в завързаната ситуация ще бъде предприета на 27 юни

Нов опит за раздвижване на преговорите с Европейския съюз предприеха Бразилия и Аржентина. До миналата седмица те бяха попадналите в задънена улица. След среща на върха между двете страни бразилският министър на икономиката съобщи, че очаква споразумението между МЕРКОСУР и Европейския съюз да е готово до месец.

Относно договора за свободна търговия - Брюксел е силно предпазлив в изказванията си. За него се преговаря вече 20 години. В същото време Комисията признава, че има много допирни точки на техническо ниво. Съществува и леко разногласие между позициите на търговския комисар Сесилия Малмстрьом и колегата й Фил Хоган, който отговаря за селското стопанство. Докато Малмстрьом е отворена за скорошно приключване на преговорите, Хоган се въздържа от оптимистични изказвания.

Земеделският министър в Дъблин Майкъл Крийд предупреди в писмо Европейската комисия да не сключва договор, който да поставя европейските фермери в неравностойно положение. Хоган обаче разчита на подкрепата на правителството на Ирландия за намерението си да продължи да работи като комисар и в следващия състав на Комисията. Затова няма интерес да си навлича недоволството на стопаните в собствената си родина.

В Бразилия, от друга страна, са решени да използват времето до 27-ми октомври, когато в Аржентина ще има парламентарни избори. Президентът на най-голямата държава в Южна Америка Жаир Болсонаро настоява Брюксел да отпусне по-голяма квота за говеждо месо, като разчита на подкрепата на Буенос Айрес. От Брюксел пък са на мнение, че заради вътрешната съпротива в Съюза повече от обещаните 99 хиляди тона не може да има. Така че най-вероятно ще се стигне дотам квотата да бъде разделена на прясно, замразено и преработено месо. В замяна Европа предлага квота за внос на захар при намалени мита. Следващата крачка в завързаната ситуация ще бъде предприета на 27 юни, за когато е насрочена среща на министрите на страните от Меркосур с представители на Европейската комисия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.