1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта на едро леко поскъпна

Захарта на едро леко поскъпна

Цената на продукта се понижи в големите търговски вериги

Леко повишение отбелязва средната цена на едро на бяла кристална захар за страната през периода 23 – 30 януари 2019 г., спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите търговски вериги се понижава.

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,16 лв./кг, с 0,9% по-висока на седмична база. По области, продуктът се търгува в ценовия диапазон от 0,99 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна). В сравнение с предходната седмица, в областите Плевен, Стара Загора и Бургас се наблюдава поскъпване на бялата захар на тържищата в рамките на 1% – 6,7%, а в Кърджали и Сливен – поевтиняване съответно с 0,9% и 1,7%.

 

Предлагането на продукта в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 1,02 лв./кг (Добрич) до 1,29 лв./кг (Шумен). Седмични изменения на цените са отчетени в седемнадесет области, като в четиринадесет от тях захарта поевтинява от 3,7% до 10,1% (най-значително в Пловдив), а само в Кърджали, Хасково и Стара Загора – поскъпва, в рамките на 1,8% - 10,7%. Това води до намаление на средната цена на дребно в ГТВ за страната с 1,7%, до 1,15 лв./кг.

Цените на дребно на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,23 лв./кг (Варна) до 1,68 лв./кг (Разград). В пет области ценовите стойности се повишават с между 0,7% и 4,7% на седмична база (най-съществено в Бургас, Сливен и Ямбол), докато в Пазарджик и Смолян се понижават съответно с 3,4% и 6,2%. Това не дава отражение на средната за страната цена на дребно на захарта в ДТО и тя се запазва на ниво от 1,34 лв./кг.

През изминалата седмица цените на захарта в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като разликата е най-голяма в Разград – 0,54 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро. В седем области цените на захарта в ГТВ са с до 0,41 лв./кг (Варна) под тези на едро. Същевременно, в други дванадесет области се наблюдава разлика между двата типа цени в обратната посока с до 0,18 лв./кг (Шумен).

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в по-малките магазини е средно 0,18 лв./кг, като достига до 0,35 лв./кг в Кърджали. В Монтана, Ловеч, Велико Търново и Варна захарта се предлага в ДТО с между 0,02 лв./кг и 0,27 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

 

 

 

 

 

Етикети цена, захар, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.