1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта поскъпва в дългосрочен план

Захарта поскъпва в дългосрочен план

В дългосрочен план то ще продължи поне до края на първото тримесечие на 2019 година

Слабо покачване на цената на захарта на международните пазари и през следващата година. Дългосрочната прогноза е на голяма холандска банка.

Въпреки лекият спад на цената на захарта през последните дни, експертите очакват ново поскъпване. В дългосрочен план то ще продължи поне до края на първото тримесечие на 2019 година. От април до юни 2018-та година, средната цена на суровата захар на борсата в Ню Йорк ще достигне 244 евро за тон, прогнозират холандските експерти. През третото тримесечие на настоящата година ще има нов ръст до 256 евро за тон, а до края на годината ще се стабилизират на ниво от около 260 евро за тон. Малко покачване ще има и през първите три месеца на 2019-та.

Актуалната цена на майският контракт на суровата захар в Ню Йорк е 243 евро за тон. В сравнение с януари това е с 11 процента по-малко, като в един момент фючърсите струваха даже 233 евро, съвсем малко над най-ниската до момента цена от септември 2015-та.

Според експертите, причината за натиска върху цената е прогнозата за по-голямо производство до края на настоящата стопанска година. В Индия например, която е вторият най-голям производител след Бразилия, се очаква огромна реколта, която може да надхвърли впечатляващите 26 милиона тона, най-голямото количество от години насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.