1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Евродепутатът Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха първия в София „Музей на пчелата“

Евродепутатът Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха първия в София „Музей на пчелата“

На метростанция «Г.М. Димитров» в близост до Музейко всеки ще има възможност да види уникалното съоръжение

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър откриха официално първия в столицата „Музей на пчелата“, изграден от Сдружение „Био Град София“.

Уникалното съоръжение се намира на метростанция «Г.М. Димитров» в близост до Музейко. Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

Евродепутатът Мария Габриел, която стартира през март национална училищна кампания „Медена закуска“, подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите. „Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване“, заяви Мария Габриел.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви амбицията София да продължи да се развива като „зелен град“ и Музеят на пчелата е едно от доказателствата за това. „Освен че на това място жителите и гостите на столицата могат да се запознаят с живота на пчелите, този музей означава и по-чиста околна среда, запазване на биоразнообразието в големия град, което е важна задача за нас“, посочи Фандъкова.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората. Днес той отвори врати за посетители с работно време от 16:30 до 19:00 ч. всеки ден. Реализирането на проекта стана възможно с предоставянето на терена безвъзмездно от Столична община, евродепутатът Мария Габриел дари информационните табели, Фондация „Америка за България“ осигури финансова подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.